Plantaardig dieet mogelijk bevorderend voor de gezondheid

Een plantaardig dieet verbetert mogelijk de gezondheid van patiënten die lijden aan obesitas, type 2-diabetes, hartziekten en een hoge bloeddruk. In zes maanden tijd verloor een groep die op een veganistisch dieet werden gezet bijna 12 kilo en was hun cholesterolgehalte weer gezond. Dit blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan het Royal New Zealand College of General Practitioners.

Het onderzoek, The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes, is uitgevoerd onder twee groepen van mensen tussen de vijfendertig en zeventig jaar met obesitas of overgewicht. Daarnaast hadden de deelnemers last van type 2-diabetes, ischemische hartziekten (aandoeningen van het hart die ontstaan als gevolg van vernauwingen van de kransslagaderen rond het hart) of hypertensie (verhoogde bloeddruk). Tijdens het onderzoek werd primair gekeken naar het verschil in BMI en cholesterol.

Een groep van 32 mensen, de controlegroep, kreeg een medische behandeling, zoals die normaal wordt voorgeschreven. De andere groep, de interventie groep, werd op een veganistisch dieet gezet. Zij mochten alleen maar onbewerkte en plantaardige producten eten, zoals groente, fruit, granen, rijst en aardappels en werden niet beperkt in de hoeveelheid dat ze op een dag aten. Ze mochten dus zoveel eten als ze vol zaten, zolang het maar plantaardig was en laag in vet. Olie, noten en avocado’s werden afgeraden, naast suiker, zout en caffeïne-houdende dranken. Ook werd deze groep gesupplementeerd met vitamine B12.

Uit het onderzoek blijkt dat de BMI van de groep die op een veganistisch dieet gezet werd na zes maanden gemiddeld gedaald was met 4,3 punten van 34.5 naar 30.2, terwijl die van de controlegroep gedaald was met 1 punt van 34.2 naar 33.2. Het cholesterolgehalte daalde ook forser bij de interventiegroep dan bij de controlegroep. Zo daalde het cholesterolgehalte met 0,4 punten meer dan bij de controlegroep. Hierdoor kwam het cholesterolgehalte van de interventiegroep op een normaal niveau, terwijl die van de controlegroep na zes maanden nog te hoog was.

Ook het gewichtsverlies tussen beide groepen toonde een significant verschil na zes maanden. De ‘’veganisten’’ verloren gemiddeld 11,9 kilo, terwijl de controlegroep gemiddeld 2,8 kilo kwijt was na zes maanden.

Volgens het onderzoek moest de groep die medische behandelingen kregen tijdens de zes maanden dat ze gevolgd werden de hoeveelheid medicatie opschroeven. De andere groep had naar verloop van tijd juist minder medicatie nodig.

Opvallend is dat de groep die op een plantaardig dieet is gezet nog zes maanden langer is gevolgd en de controlegroep gevraagd is of na de zes maanden van onderzoek ook begeleid wilden worden in het veranderen van hun eetpatroon naar een veganistische levensstijl. Hierdoor lijkt het alsof de onderzoekers niet objectief zijn en veganisme juist willen promoten.

Ook werd de interventiegroep uitgenodigd om twee documentaires te kijken, waaronder de documentaire Forks over Knives (2011), die een veganistische levensstijl promoot. Bovendien werd deze groep twee keer per week twee uur begeleid. Onder andere voor kooktips en kregen ze informatie over hoe het best konden omgaan met bijzondere gelegenheden, zoals uiteten gaan en feestjes.

Mogelijk was het effect van de controlegroep groter geweest als zij ook ondersteund werden in hoe zij een gezondere levensstijl konden creëren, zonder dat zij dierlijke producten hoeven te bannen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s