Mijn veganistische viervoeter

Honden en katten zijn carnivoren en dus vleeteters, ten minste dat zegt Google. Maar als ik weleens op een veganistenbeurs ben zoals Veggieworld of Vegfest, dan staat er altijd wel een stand die natuurlijke voeding verkoopt voor onze viervoeters. Met natuurlijke voeding bedoel ik natuurlijk veganproof. Met de vraag of dat niet schadelijk is voor onze lieve huisdieren, heb ik een aantal mensen benaderd.

Volgens Rilana van de Lande, dierverzorger bij de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, is het voor honden mogelijk om plantaardig te eten, maar voor katten niet. Katten hebben namelijk de stof taurine nodig en dat zit alleen in dierlijke producten. Haar collega Ronald Jan Corbee, specialist Veterinaire Diervoeding, voegt toe dat katten meer stoffen nodig hebben dan alleen taurine. Katten hebben een verhoogde behoefte aan niacine, hebben behoefte aan voorgevormd vitamine A, arachidonzuur én taurine.’ Volgens Corbee houden de meeste bedrijven die plantaardige voeding produceren enkel rekening met de stof taurine en vergeten ze de andere stoffen.

Een tekort aan deze stoffen kunnen bij katten volgens hem de volgende problemen opleveren:

  • Tekort aan niacine: verminderde eetlust, verhoogde temperatuur, zweren op de tong, slechte vacht, luchtwegproblemen, diarree
  • Tekort aan vitamine A: oogafwijkingen, verminderde speekselproductie, spierzwakte, verminderde vruchtbaarheid, luchtwegproblemen.
  • Tekort aan arachidonzuur: droge huid, slechte vacht, onvruchtbaarheid, leververvetting, verminderde bloedstolling, nierstenen.
  • Taurine: oogafwijkingen (blindheid), hartproblemen, verminderde weerstand, verminderde groei, doofheid, verminderde vruchtbaarheid, waterhoofd, te klein hoofd. 

Veganistische voeding voor huisdieren

Rick Scholtes is werkzaam bij VegaVriend, een veganistische website voor huisdieren, en heeft twee katten die al meer dan tien jaar plantaardige voeding voorgeschoteld krijgen. ‘Taurine kan net als b12 synthetisch gemaakt worden en wordt toegevoegd aan plantaardige voeding voor katten. Er zijn een aantal merken die taurine samen met nog een aantal andere stoffen toevoegen, zodat het voer compleet is. En dat betekent dat het alles bevat wat een kat nodig heeft. En dat is inmiddels wel gebleken, want mijn katten verkeren nog in perfecte gezondheid.’

Rick wees mij op een artikel dat hij eerder heeft geschreven voor VEGAN magazine. Hiervoor heeft zijn eigen dierenarts, Erik Heylen, geïnterviewd over wat katten en honden nodig hebben. In dit artikel vraagt Rick naar wat van essentieel belang is voor de voeding van viervoeters. Ook heeft hij de dierenarts de samenstellingen gestuurd van twee merken die plantaardige voeding verkopen.

Volgens Heylen is de hond eerder een omnivoor dan een carnivoor. ‘’Zijn menu lijkt dan ook veel meer op dat van de mens.’’ Dat verklaart waarom honden zonder problemen plantaardige voeding kunnen eten. Maar hij raadt het wel af om katten vegetarische of veganistische te voeden mits het compleet is en alle voedingsstoffen hierin zitten. Dit kun je laten checken door je dierenarts. Toch is het volgens hem beter je kat vers vlees te geven. Daarnaast raadt de dierenarts het aan om huisdieren vooral droogvoer te geven, ook als het om plantaardige voeding gaat. In het artikel geeft hij de mensen die hun viervoeters plantaardig (willen) voeden het advies dit ook te melden aan hun dierenarts en extra oplettend te zijn of je kat veel overgeeft of tegen dingen aanloopt. Het laatste kan namelijk betekenen dat je kat oogafwijkingen heeft.

Header: Pexels

Advertenties

One thought on “Mijn veganistische viervoeter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s