‘Een dieet van 1300 calorieën, daar kun je geen droomlichaam van krijgen’

Het kan je haast niet ontgaan zijn: alle negatieve, maar ook positieve kritiek op en rondom The Green Happiness. En het blijft doorgaan: Variërend van ”eet gewoon een frikadel”, ”ze hebben gewoon zitten liegen” tot ”onzin die de wereld redt”. Toch kunnen dit soort boeken gevaarlijk zijn voor mensen die gevoelig zijn om hierin door te slaan.

Uit het onderzoek The Inter-Relationships between Vegetarianism and Eating Disorders among Females (2012) blijkt dat er een link bestaat tussen vegetarische dieten en eetstoornissen. Onder vegetarische dieten wordt ook veganisme verstaan. Er waren twee groepen: vrouwen met en vrouwen zonder eetstoornis. Vrouwen met een eetstoornisachtergrond eten of hebben 4,5 keer vaker vegetarisch of gegeten (52%) dan vrouwen zonder (12%). Veel van deze vrouwen pasten hun eetpatroon pas aan toen hun eetstoornis in beeld was (86%).

Het is een relatief oude studie, maar kan wel mooi laten zien dat er een verband is tussen vegetarische dieten en een eetstoornis. Nog steeds wordt gezien dat veel mensen die een eetstoornis hebben, vegetarisch of veganistisch gaan eten.

Toch hoeft veganisme niet perse te leiden tot een eetstoornis. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat veel vrouwen besloten geen vlees meer te eten omdat zij bijvoorbeeld dachten hierdoor gewicht te verliezen. Dit is een andere motivatie dan vele andere veganisten.

orthorexia
Bron: Human Concern

Orthorexia

Zolang je als veganist gewoon alles wat niet dierlijks is durft te eten, kan het geen kwaad – mits je voldoende en gevarieerd eet. Het wordt pas een probleem als je je obsessief met gezond eten bezighoudt. Ook wel orthorexia genoemd. Volgens het Voedingscentrum is dit ”een niet officeel erkende eetstoornis, waarbij er een ziekelijke fixatie is op gezond eten. Mensen met orthorexia willen uitsluitend het allergezondste eten. Aan de kwaliteit van het eten meten zij hun kwaliteit van leven af.”

Volgens Steven Bratman, de grondlegger van het woord orthorexia, hebben mensen met orthorexia elementen van Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCD), ook wel dwangstoornis, en anorexia. Hij zegt op zijn eigen blog ook dat mensen met orthorexia het risico lopen op tekorten, omdat ze veel voeding schrappen en hierdoor te eenzijdig gaan eten. Het grootste probleem is dat deze mensen andere aspecten van het leven gaan vermijden. Sociale contacten verdwijnen hierdoor op de achtergrond. Dit omdat uiteten gaan bijvoorbeeld niet strookt met wat in hun ogen gezond is. Het kan ook zijn dat mensen niet afspreken omdat ze bijvoorbeeld (nog) moeten eten en dat niet kunnen of willen doen met anderen in de buurt. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat een persoon zo ondervoed raakt, dat hij of zij overlijdt. Stel je denkt dat je alleen nog maar groenten kunt eten, dan zul je extreem afvallen omdat je te weinig eet en niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Persoonlijk denk ik dat mensen die aan orthorexia leiden niet altijd uiteindelijk veganistisch worden. Voordat ik plantaardig ging eten, was ik gefixeerd op eiwitten, omdat ik dacht dat je daar het ideale lichaam van kreeg, daarnaast at ik te weinig. Zo at ik heel veel Griekse yoghurt en at ik elke dag een portie vet-arme vis en magere ham. Dit kan ik helaas niet wetenschappelijk onderbouwen, omdat dit in de volksmond als normaal gezien wordt. Beter bekent als het eiwitdieet.

Dure beloftes, maar maken ze het waar?

annemarie-van-elburg
Bron: Universiteit Utrecht

Hoogleraar Klinische Psychopathologie Annemarie van Elburg gelooft niet in The Green Happiness. ‘Ik denk dat dit soort hypes zeker niet goed zijn voor vrouwen die een eetstoornis hebben (gehad) of aan het krijgen zijn. Toch denk ik dat mensen zonder eetstoornisachtergrond hier ook niet veel mee opschieten. Een dieet van 1300 calorieën, daar kun je geen droomlichaam van krijgen.’

Van Elburg denkt steeds gewoner over eten en gelooft steeds minder in allerlei hypes en dieetadviezen: ‘Ik las laatst een artikel over een meisje die een jaar lang quinoa had gegeten, daarbij ontzettend veel moest sporten. Uiteindelijk kwam ze tot de conclusie dat ze geobsedeerd werd met eten en sporten, dat ze verschrikkelijk veel geld had uitgegeven, dat haar sociale leven eronder had geleden en dat ze er geen steek mee was opgeschoten. Dit stuk geeft aan hoe makkelijk meiden verzeild raken in allerlei beloftes, die na een jaar helemaal geen effect blijken te hebben.’

Naast hoogleraar is Van Elburg ook behandelaar van meiden met een eetstoornis. Samen met haar collega’s denkt ze dat alle dieetboeken met beloftes over een strak lichaam, een gezonde huid en veel meer, gewoon manieren zijn om geld te verdienen. ‘We zeggen vaak tegen elkaar: als we rijk willen worden, moeten we in de dieetindustrie gaan werken.’

Balans

pexels-photo-170750-large
Bron: Pexels

Balans is het kernwoord voor Van Elburg. ‘Ik geloof niet dat er geen beter dieet is dan een gewoon normaal gevarieerd dieet. Ik geloof dat je er pas goed uit gaat zien als je in evenwicht bent, je niet zoveel aantrekt van al die hypes en je een vrolijk leven lijdt. Er zijn namelijk een hoop dingen die je hormoonhuishouden verstoren, maar de belangrijkste reden zijn: te weinig eten, afwisselend te veel en te weinig eten en stress. Je hebt tientallen hormonen in je lichaam. Eigenlijk hangt je hele dagelijks leven aan elkaar met je hormoonhuishouding. Je hormonen regelen niet alleen je menstruatie, maar ook je stemming, je wens om sociale contact te hebben en bijvoorbeeld om gelukkig zijn met jezelf.’

Deelnemen aan het leven is het belangrijkste advies volgens Van Elburg. ‘Zorg voor positieve dingen in het leven. Ga weer leuke dingen ondernemen, neem een huisdier en trek minder aan van social media. Soms zou ik willen dat social media verboden zou worden. Via social media bereiken nieuwe hypes veel mensen in een korte tijd en dat gaan mensen weer massaal doen, voor je het weet zit je weer in de volgende toestand. Op zijn minst erg is dat orthorexia en op zijn meest erg is dat anorexia.’

Het artikel van het meisje dat een jaar lang quinoa at, kon ik nergens terugvinden. Wel heb ik deze post van Laura gevonden die ook helemaal klaar is met de fitgirls. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer, blijkt uit de reportage van Editie NL.  Journaliste Milou Turpijn denkt juist dat veel mensen er geïnspireerd door kunnen raken om bijvoorbeeld meer groenten te eten, dat zei ze tegen RTL.

Header: Lucinda Huijskens

Advertenties

One thought on “‘Een dieet van 1300 calorieën, daar kun je geen droomlichaam van krijgen’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s